Lukijat

torstai 1. helmikuuta 2024

Erilaisia leimasimia ja leimailua

Ensimmäiset leimasimeni olivat kumileimasimia, jotka olivat puupalikassa kiinni. Leimasimen ja palikan  välissä on valmiiksi pehmuste, joka helpottaa leimaamista.

Osalla valmistajista kumileimat ovat pehmustettuja, mutta ilman puupalikkaa ja sitten voi olla myös pelkkä kumiläpyskä, kuten tuo oikeanpuoleinen, johon olen itse liimannut pehmusteen.

Kun etenen oman leimailuhistoriani kautta, niin seuraavaksi tulivat kirkkaat silikoniset leimat. Näissä ei ole erillistä pehmustetta, vaan leimasimen materiaali itsessään on hiukan joustavaa.
Silikonisten leimojen kanssa samannäköisiä ovat nykyisin yleistyneet photopolymeerileimat, jotka ovat myös kirkkaita. Nämä kaksi erottaa parhaiten siitä, että photopolymeerit ovat selkästi tahmeita.


Puupalikkaleimasimia lukuun ottamatta leimailuun tarvitaan akryylipalikka, johon leimasin kiinnitetään leimaamisen ajaksi. Ja sitten mustetta leimasimeen. Ei siis leimasinta musteeseen :) Tällä tarkoitan, että taputtelen mustetyynyä leimasimeen eikä päinvastoin. Jos leimasin on suurempi kuin mustetyyny, pitää varmistaa, että mustetta on koko kuviossa.

Leimattavan kartongin alla voi olla muutama ylimääräinen kartonki lisäpehmusteena, itse olen huomannut tämän hyväksi keinoksi.

Leimaamaan oppii vain leimaamalla, älä luovuta! Ota suttupaperia ja testaa, koska eri materiaaleista valmistetut leimat käyttäytyvät eri tavalla. Myös kuvio ja varsinkin sen koko vaikuttaa lopputulokseen.

Lopuksi vielä pieni kokeilu photopolymeerileimalla, jota en ole aikaisemmin käyttänyt. Laitoin leimaan mustetta "normaalisti" ja näen heti, että kuvasta ei tulisi kunnollinen, joten taputtelin vielä kymmenkunta kertaa mustetyynyllä tuota samaa kohtaa, ero näkyy parhaiten isossa numerossa ja kirjaimessa.


Tämä jälkeen kokeilin ensimmäinen leimauksen, ykkösellä merkitty kuva, todella surkea tulos.
Lisäsin mustetta, leimasin kakkosen, menettelee.
Ja vielä kerran lisäsin mustetta ja leimasin kolmosen, johon olen jo aika tyytyväinen.


Leimasin on värjääntynyt mustaksi, sitä en kannata säikähtää, niin vain tapahtuu. Seuraavan kerran kun leimaan tällä samalla leimalla, leimausjälki on heti kuten kuvassa kolme tai parempi.
vinkit askarteluun, askarteluvälineet, leimasimet, leimaaminen

2 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Noita leimasimiahan on vaikka minkälaisia.
Minulla oli noita silikoonileimasimia ja yksi niistä suli kiinni muovitaskuun. Säilytän nimittäin leimasinmet mapissa, jossa isoja muovitaskuja. En tiedä mistä sulaminen johtui.
Onpas hieno hyllykkö. Tuossapa hyvä idea puuleimasimille.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos todella paljon tästä postauksesta. Auttoi suunnattomasti, kun olen pähkäillyt monesti, onko vika tekijässä vai välineissä. Nyt vaan lisää harjoittelemaan, niin enköhän minäkin onnistu.